Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem – idealna do grilla

Sałatka ziemniaczana z cebula majonezem to klasyczne dane kuchni niemieckiej bez którego nie obejdzie się żaden Oktoberfest.

Fot. foodiesfeed

Tę sałatkę pierwszy raz jadłam właśnie do grilla i skradła moje serce. Sycąca i idealnie komponująca się z grillowanymi daniami, ponieważ nie przyćmiewa ich swoim smakiem. Jest wyraźna, ale nie mdła i nie aż tak by przyćmić smak grilla. Umówmy się – co jest w stanie przyćmić smak aromatu wędzonej na ogniu karkówki szwagra? No nic 😃 Niemniej sałatka pyszna, a miałam także ją okazję próbować na Bieszczadzkim Oktoberfescie i była cudowna 🧡

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 duże cebule,
  • 100 g wędzonego boczku pociętego w kostkę,
  • 1 szklanka majonezu,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki i koperku.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w piórka. Majonez łączymy z octem i śmietaną w misce. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Wszystkie składniki mieszamy. Sałatkę posypujemy posiekaną natką pietruszki i koperku. Odstawiamy na min. 1 godzinę, by przeszła wszystkimi smakami. Serwujemy posypaną zielonym.

Smacznego!

Dodaj komentarz